查看: 1977|回復: 6

mark x 行左7000公里, 燒左一半機油

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
mark x 行左7000公里, 換機油時發覺燒左3L機油, 消失了一半, 好洿張, 有無C HING 指教下, THANKS!

你用邊隻機油?
用僅SHELL 既超凡喜力全合成 5W 40
NC7884 發表於 11-6-2015 19:50
用僅SHELL 既超凡喜力全合成 5W 40

我都係用SHELL 既超凡喜力全合成 5W 40之前都有呢個問題,每次換完油行3000公里左右就著偈油燈。之後試左一隻"R"字頭既偈油保護濟就無再發生過呢個問題了!
Eddie 發表於 12-6-2015 17:21
我都係用SHELL 既超凡喜力全合成 5W 40之前都有呢個問題,每次換完油行3000公里左右就著偈油燈。之後試左 ...

EDDIE C HING, 你意思是仍然用僅超凡喜力, 加埋R保護濟一起用,  沒有轉用其他牌子?
NC7884 發表於 12-6-2015 22:43
EDDIE C HING, 你意思是仍然用僅超凡喜力, 加埋R保護濟一起用,  沒有轉用其他牌子?  ...

係吖,無轉過用其他牌子機油!"R"牌既保護濟只用過一次。
Eddie 發表於 13-6-2015 13:05
係吖,無轉過用其他牌子機油!"R"牌既保護濟只用過一次。

C HING 可否告知牌子, 邊度買? 幾錢? THANKS!