查看: 2289|回復: 9

有關油耗問題

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

小弟承蒙車會關照,早前更換 PRO5 避震,一直將硬度調中等。
日前受大口一句:「老HI都較到最硬!」點醒,將避震調校至最「HARD」,胎氣同時由 34-36 改為 30-32。
寶貝其後加速快、高速行車更穩定,感覺煥然一新!不理身邊老婆感受一直大呼「好爽呀!」~

然而,以前一缸油可行 520-530 公里才著燈,現在只能行450-470 公里左右...

行車路線沒大改變,未知是夏天開大冷氣,加上車爽後,黃金右腳不生性所致,
還是寶貝其他機件有問題呢?如屬機件有問題,通常是哪一部份出事?

感謝各路英雄賜教

軚氣太低令阻力加大 試試將軚氣轉回34, 司機位B柱上有建議軚壓,可以參考一下
感謝指點!  
我05年車....一剛油只行3XX....

我諗油耗同行市區定高速都有關。
但我好奇的係行車路線冇點變,油耗明顯上降,原因是否在避震和軚壓而外的因素。
SIRCHEUNG 發表於 13-7-2015 19:05
我諗油耗同行市區定高速都有關。
但我好奇的係行車路線冇點變,油耗明顯上降,原因是否在避震和軚壓而外的 ...

有冇加番軚壓? 效果如何?
ChunHoLui@FB 發表於 13-7-2015 16:37
我05年車....一剛油只行3XX....

會否行市區多,因為Mark X 車重比較高,如果行市區多燈位多加塞車開開停停, 油耗是會偏高,而且最重要關鍵在於司機的黃金右腳。試下多啲輕力加速會否改善。

如果已做足慳油習慣而油耗仍然偏高,可以檢查一下 風隔火咀,換偈油,波箱油及尾差速油(有人叫尾牙油) 及清洗蝴蝶掩等等
將避震調校至最「HARD」<------ 快車會有一種好跳既感覺
胎氣同時由 34-36 改為 30-32<------ 油會用多左 因為胎既接觸面大左
夏天開大冷氣<----係主要原因...
還是寶貝其他機件有問題呢?<------定期換油就可以了
剛打滿一缸,軚氣調至34,看看情況如何再報告。

感謝各兄弟意見!
JoeY 發表於 14-7-2015 09:35
會否行市區多,因為Mark X 車重比較高,如果行市區多燈位多加塞車開開停停, 油耗是會偏高,而且最重要關 ...

係呀,行市區多,間唔中都會大大力踩下既 HAHA